Werknemers in de Rotterdamse haven gaan staken. Dat laten vakbonden FNV en CNV woensdag weten, nadat het ultimatum was verlopen dat ze aan het havenbedrijf en de werkgevers hadden gesteld.

Het actiecomité voor de haven bespreekt woensdagmiddag ''hoe, waar en wanneer er wordt gestaakt'', aldus de bonden. Details worden donderdagmiddag bekendgemaakt.

Naar verwachting wordt donderdagavond door de eerste havenwerkers het werk al neergelegd. De bonden lieten eerder al weten dat ze de containeroverslag in de haven de komende tijd enkele dagen willen stilleggen.

Hard

FNV en CNV maken zich hard voor meer werkzekerheid in de haven om werknemers te beschermen tegen het verlies van hun banen door de komst van de hypermoderne terminals op de Tweede Maasvlakte. Volgens de bonden dreigen de komende jaren achthonderd van de ruim 3.500 banen in de containersector verloren te gaan.

Bij een aantal bedrijven in de haven bestaan al garantieregelingen, de bonden willen nu dat er overkoepelende afspraken worden gemaakt voor de hele sector.

Staken

Het havenbedrijf vindt het jammer dat de bonden gaan staken. Na maanden van onderhandelen waren partijen elkaar juist heel dicht genaderd, zegt een woordvoerder. ''Overeenstemming is binnen handbereik.'' Het havenbedrijf houdt goede hoop dat bonden en werkgevers snel weer met elkaar aan de onderhandelingstafel zitten.

De stakingen kunnen de positie van Rotterdam wel schaden omdat de kans bestaat dat bedrijven hun activiteiten hierdoor overhevelen naar bijvoorbeeld Antwerpen of Hamburg. De zegsman heeft de indruk dat alleen de dreiging van stakingen in Rotterdam afgelopen maanden al wat lading gekost heeft.