Bij het nieuwe DA is waarschijnlijk plaats voor ongeveer twee derde van de ruim tweehonderd medewerkers van de centrale organisatie. 

Dat heeft directeur Henk Castelijns van het doorgestarte bedrijf laten weten op BNR Nieuwsradio. Hij hoopt het personeel binnen enkele weken meer duidelijkheid te kunnen geven.

''Er moet met man en macht gewerkt worden om daar een nieuw plan voor neer te zetten. Dat gaan we zo snel mogelijk doen'', aldus Castelijns.

Dinsdag werden het distributiecentrum en het hoofdkantoor van DA failliet verklaard en kort daarna kwam het bericht naar buiten dat het retailbedrijf een doorstart maakt onder de vleugels van de Nederlandse Drogisterij Service, onderdeel van groothandel Holland Pharma. 

Bij de groothandel werken ongeveer 430 mensen. Het bedrijf levert producten aan apotheken, drogisterijen, natuurzaken en reformwinkels. Holland Pharma is op zijn beurt weer onderdeel van de Mosadex Groep.

Geen strategie

Dat was geen vooropgezette strategie, aldus Castelijns bij BNR. Castelijns is in oktober aangetreden en blijft nu aan als directeur. De vorige directie van DA begon al een half jaar geleden met met partijen te praten over mogelijkheden voor een doorstart. 

Castelijns zegt dat nog is geprobeerd om tot een overname te komen zonder een faillissement. Maar dat is niet gelukt.

Hard gelag

Volgens FNV-bestuurder Frans de Beer is de doorstart goed nieuws voor twee derde van de medewerkers, "maar een heel hard gelag voor de mensen die niet meegaan".

De Beer zegt dat de doorstart veel vragen oproept, omdat onduidelijk is waarom DA Retailgroep failliet moest gaan. "Alleen om zonder ballast verder te kunnen, ten koste van schuldeisers, belastingdienst en medewerkers?" 

FNV Handel heeft ook bedenkingen bij de dubbelrol van Castelijns. Hij was interim-directeur van DA Retailgroep en is nu directeur van de overnemende partij. Daarnaast is zijn broer Ludwig Castelijns directeur van Mosadex.

De vakbond gaat over twee weken met de directie praten over de toekomst van het bedrijf en de medewerkers. "Graag zou ik van de heren Castelijns horen hoe de vork nu precies in de steel zit", aldus De Beer.

Moreel verplicht

Vakcentrale CNV benadrukt woensdag in een reactie dat de werknemers die straks ontslagen worden nergens meer een beroep op kunnen doen. CNV roept directeur Castelijns daarom op om voor deze groep toch scholing en ontslagvergoedingen te regelen.

"Hij is moreel verplicht, nu hij ook in de nieuwe situatie de scepter zwaait, op te komen voor de afvallers", zegt onderhandelaar Roos Rahimi van CNV Dienstenbond. 

"De heer Castelijns kan bewijzen dat zijn hart nog steeds bij het personeel ligt, door voor de vertrekkende medewerkers toch zo veel mogelijk regelingen te treffen." Volgens Rahimi heeft Castelijns de mogelijkheid om hier ruimte voor te vragen. 

Ook Rahimi vraagt zich af of een faillissement echt onafwendbaar was.

Toestemming

Verder werd op woensdag bekend dat toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) onder voorbehoud toestemming geeft voor de overname van DA Retailgroep door Holland Pharma.

Normaal gesproken mag een overname pas doorgaan als de partijen de transactie bij ACM hebben gemeld en er vier weken zijn verstreken. ACM stemt nu al in, omdat Holland Pharma kon aantonen dat "vier weken wachten onherstelbare schade" oplevert.

"Wij stemmen met dit spoedbesluit voorlopig in met deze overname. Hiermee wordt een snelle doorstart mogelijk", zegt bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van ACM. Dit betekent niet dat de overname in een later stadium definitief wordt goedgekeurd.

DIO-drogisterijen

Holland Pharma meldde woensdag dat er gesprekken worden gevoerd met het hoofdkantoor van de DIO-drogisterijen, Faco, over een samenwerking. Er zijn zo'n ruim tweehonderd DIO-drogisterijen in Nederland.

Samen met de winkels van DA is er een potentioneel van ongeveer vijfhonderd formuledeelnemers, aldus Holland Pharma. Een dergelijke combinatie zou de positie van drogisterijen versterken. Volgens Holland Pharma is een samenwerking een "must door de toenemende concurrentie".

Franchisenemers

De formule van DA draait bijna geheel op zelfstandige franchisenemers. Zij hebben 266 winkels in handen. Slechts zeven filialen zijn in beheer van de DA Retailgroep.

De franchisenemers zijn niet failliet gegaan en kunnen dus open blijven. Hun personeelsbezetting staat ook los van de afslanking bij de centrale organisatie.

Het probleem van DA was dat veel van de franchisenemers uit onvrede over het beleid van de vorige directie uit de keten zijn gestapt, met een groot omzetverlies bij de centrale organisatie tot gevolg. Castelijns wil zich met het doorgestarte retailbedrijf opnieuw gaan focussen op ''het zo goed mogelijk bedienen van de zelfstandige drogist in Nederland''.