DA Retailgroep, het hoofdkantoor en distributiecentrum van drogisterijketen DA, is dinsdag failliet verklaard.

Update 20:15: De Nederlandse Drogisterij Service neemt het failliet verklaarde DA over. 

Update 18:47: De voorzitter van de franchisenemersvereniging bevestigt het nieuws en geeft zijn reactie.

Lees het complete nieuwsverhaal hieronder.

Dit bevestigt de voorzitter van de franchisenemersvereniging Ronald Rodenburg dinsdag, na berichtgeving van RTLZ. Rodenburg runt een DA-vestiging in de gemeente Gouda.

Het faillissement geldt alleen voor de DA Retailgroep. Slechts zeven DA-vestigingen zijn in eigen beheer. De rest, 266 filialen, wordt gerund door franchisenemers. Zij mogen zelf bepalen of de winkels open blijven.

De DA Retailgroep heeft 212 mensen in dienst die samen 170 voltijdsbanen delen.

Het bedrijf vroeg vorige week uitstel van betaling aan.

Overname

De Nederlandse Drogisterij Service neemt het failliet verklaarde DA over. De overname gaat wel gepaard met banenverlies bij de drogisterijketen. Dat maakte vakbond FNV dinsdag bekend op basis van een brief aan het personeel.

Hoewel de koper heeft aangegeven dat er banen behouden blijven bij DA, is het exacte aantal nog onbekend. ''De komende weken zal duidelijk worden hoeveel er mogen blijven'', zei FNV-bestuurder Frans de Beer.

''Ook zal de komende tijd duidelijk worden onder welke cao de medewerkers komen te vallen. DA had een eigen cao, die beter was dan die voor andere drogisterijen''.

Bevoorrading

Franchisenemers zijn voor hun bevoorrading niet volledig afhankelijk van DA. Rodenburg stelt dat de winkels al "redelijk volgeladen" zijn vanwege de kerstperiode. Verder proberen ondernemers nu meer producten via groothandels in te slaan, om te voorkomen dat de schappen leeg raken.

Hij heeft er vertrouwen in dat de partijen eruit zullen komen en benadrukt dat de keten DA al 73 jaar bestaat. De voorzitter zegt dat het merk een te grote naamsbekendheid en een te grote waarde heeft om definitief uit het straatbeeld te verdwijnen. "Dat laat je gewoon niet verdwijnen. Dat is ondenkbaar voor mij."

Nieuwe formule

Ruim veertig DA-vestigingen zijn inmiddels verbouwd en aangepast aan een nieuwe winkelformule. Daarbij ligt er meer nadruk op luxe producten. Rodenburg stelt dat er tot nu toe "redelijke successen" zijn geboekt met de nieuwe, meer eigentijdse formule.

Hij wijt het faillissement aan problemen bij het hoofdkantoor, economische tegenwind en het verlies van een aantal franchisenemers.

Ruzie

Eerder heeft een langlopende ruzie tussen de keten en de franchisenemers DA Retailgroep in ernstige financiële problemen gebracht. Een deel van de franchisenemers is uit onvrede uit de keten gestapt. Dit had een groot omzetverlies bij de centrale organisatie van DA tot gevolg. 

Tussen juni en november vorig jaar verlieten bijna zeventig van de oorspronkelijke 388 franchisers het bedrijf. Het conflict ontstond toen het bedrijf met plannen kwam voor het uitrollen van een nieuwe formule. Diverse ondernemers zagen dat als een inbreuk op de contracten die ze met DA waren aangegaan.

De zaak kwam vorig jaar ook voor de rechter. DA kreeg gelijk, maar toen werd al duidelijk dat het water het bedrijf aan de lippen stond.

De bewindvoerder van het bedrijf en de rechtbank Amsterdam waren dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?