Frieslandcampina krijgt de laatste tijd meer melk van aangesloten boeren dan het kan verwerken. Het zuivelconcern gaat de boeren een vergoeding betalen om de hoeveelheid melk die ze produceren voorlopig niet verder te verhogen.

Begin dit jaar zijn in Europa de melkquota afgeschaft, waardoor boeren nu veel meer mogen melken. Frieslandcampina hield er daarom al rekening mee dat er meer melk geleverd zou worden. Maar het bedrijf is verrast dat de melktoevoer de laatste weken stevig blijft toenemen.

Volgens een woordvoerder is sinds november sprake van een plotselinge stroomversnelling, een piek die niet was voorzien. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het warme weer. Koeien geven nu een stuk meer melk, dan wanneer het bijvoorbeeld had gevroren.

Frieslandcampina investeerde de afgelopen jaren ook fors in zijn verwerkingscapaciteit. Dit jaar werd echter 600 miljoen kilo (circa 6,4 procent) meer melk aangeleverd dan vorig jaar, waardoor die extra ruimte alweer benut is.

Het bedrijf heeft ook geprobeerd om de melk door andere bedrijven te laten verwerken of direct te verkopen aan andere afnemers, maar ook die mogelijkheden zijn benut.

Tijdelijke regeling

De vergoedingen waar Frieslandcampina nu mee komt, zijn onderdeel van een tijdelijke regeling die loopt tot medio februari.

Boeren die zich houden aan de voorwaarden kunnen volgens de zegsman over periodes van zes werkdagen een bedrag van gemiddeld 380 euro opstrijken. Bij een gelijke of lagere levering krijgen ze 2 euro per 100 kilo melk, exclusief btw.

Frieslandcampina rekent erop dat boeren in februari weer wat ruimte krijgen om hun melkproductie op te schroeven. Dan neemt het bedrijf extra capaciteit in gebruik op de zuivelfabriek in Borculo. Ook neemt de coöperatie die maand afscheid van een voorraad Belgische boeren, waardoor de andere boeren meer melk kunnen leveren.

Bij Frieslandcampina zijn nu bijna 13.700 melkveehouders aangesloten, in Nederland, België en Duitsland.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond reageerde "verheugd" op de maatregel van FrieslandCampina, die volgens de bond een goed signaal geeft.

"Omdat melkveehouders aan hun financiële verplichtingen moeten voldoen, kunnen zij zonder financiële vergoeding er niet voor kiezen minder melk aan te bieden", aldus de bond. "Alleen met een verlaging van het melkaanbod kan de verdere daling van de melkprijs worden tegengegaan."