De bewindvoerders van V&D Groep streven ernaar de winkels van de warenhuisketen en de restaurants van La Place nog bijna twee maanden open te houden. 

Dat maakten de bewindvoerders donderdag bekend.

Er hebben zich tientallen mogelijke kopers gemeld voor het retailbedrijf als geheel of of onderdelen ervan. De komende dagen en weken bestuderen de bewindvoerders de getoonde interesse nader en zullen zij gesprekken voeren met een aantal partijen.

Naar verwachting wordt in de loop van januari duidelijk of en zo ja in welke vorm V&D en La Place een doorstart kunnen maken.

Voor mensen met cadeaubonnen van de V&D is er nog geen goed nieuws. Vooralsnog worden die niet meer aangenomen in de winkels.

Hulp bij doorstart

Het ministerie van Economische Zaken zei woensdag dat het kabinet kan helpen bij een eventuele doorstart van de warenhuisketen. Het ministerie beschikt volgens haar woordvoerder over veel "(garantie)instrumenten" waarmee toekomstige activiteiten van V&D gefinancierd kunnen worden.

Het ministerie was naar eigen zeggen het afgelopen jaar ook al betrokken bij de financiële ontwikkelingen rond het warenhuis. De woordvoerder noemde de huidige situatie van V&D "slecht nieuws".

Leveranciers

Eerder op donderdag zei voorzitter Han Bekke van mode-ondernemersorganisatie Modint tegen de NOS dat de schade voor leveranciers van V&D mogelijk tot in de miljoenen loopt.

Niet alleen worden facturen niet betaald, de leveranciers dreigen ook in het nieuwe seizoen een groot deel van hun omzet te verliezen. "Wat je ook van V&D vindt, het is toch een behoorlijk bedrijf met 62 winkels. Dat hakt erin bij leveranciers", aldus Bekke. 

Een deel van de leveranciers zal proberen geleverde goederen terug te krijgen. Bekke verwacht dat andere leveranciers zullen stoppen met hun leveringen.

Voor de zogenoemde shop-in-shops geldt dat de producten nog eigendom zijn van de leverancier. De lingerieketen Hunkemöller en modeketen Jack & Jones verkopen bij V&D kleding volgens dit concept.

Uitstel van betaling

V&D vroeg en kreeg deze week uitstel van betaling. De warenhuisketen kampt al langer met financiële problemen. Eerder dit jaar was een reddingsplan in werking gezet. Een fikse reorganisatie, een huurverlaging en een nieuwe kapitaalinjectie van eigenaar Sun Capital moesten de warenhuisketen weer op de rails helpen.

Maar vanwege het warme najaar bleef de wintercollectie van V&D in de rekken hangen. Ook de decemberverkopen voldeden lang niet aan de verwachtingen. Daardoor zijn de tekorten bij het al jaren verlieslatende bedrijf alleen maar verder opgelopen. Sun Capital besloot daarop alsnog de stekker eruit te trekken.

Overlevingskansen

Door de winkels open te houden, vergroten de bewindvoerders de overlevingskansen van V&D. Een bedrijf in surseance heeft veel meer kans op een succesvolle doorstart als er gewoon wordt doorgewerkt. Onduidelijk is nog waar het geld vandaan komt dat nodig is om de komende periode te overbruggen.

Dossier V&D