Het Duitse energieconcern RWE overweegt nieuw leven in te blazen in de stilgelegde Clauscentrale in Maasbracht. 

Het bedrijf wil op het terrein van de centrale een nieuwe energie-installatie bouwen en vroeg hiervoor een vergunning aan bij de gemeente Maasgouw.

Vooruitlopend op de nieuwbouw kwamen provincie Limburg, gemeente en RWE dinsdag overeen samen een nieuwe toegangsweg naar de Clauscentrale aan te leggen om de bouw mogelijk te maken, maakte Maasgouw woensdag bekend.

De nieuwe gasgestookte energie-installatie moet een verouderde onrendabele installatie op het terrein vervangen. De Clauscentrale ligt al een tijdje stil. Hoewel het gaat om een hypermoderne gasgestookte installatie kan de centrale niet concurreren met onder meer goedkopere stroom uit kolencentrales. Daarin lijkt verandering te komen.

Klimaatakkoord

Door het klimaatakkoord in Parijs, de afspraken in het Energieakkoord en een dreigend tekort aan stroom op de Belgische markt stijgt de kans dat de Clauscentrale weer in bedrijf gaat, laat de gemeente Maasgouw weten.

Wanneer de nieuwe installatie wordt gebouwd, is niet bekend. RWE moet daarvoor eerst nog een investeringsbeslissing nemen. Of en wanneer dat gebeurt, hangt volgens de gemeente af van de ontwikkelingen op de elektriciteitsmarkt.