DA Retailgroep, het hoofdkantoor en distributiecentrum van drogisterijketen DA, heeft woensdag uitstel van betaling aangevraagd en gekregen.

Dat bevestigen het bedrijf en de rechtbank Amsterdam woensdag.

Het uitstel van betaling geldt alleen voor het hoofdkantoor in Zwolle en zeven DA-vestigingen. Daar werken ruim tweehonderd mensen. Het distritubiecentrum van het bedrijf blijft vooralsnog open, zegt een woordvoerder van de keten tegen NU.nl. DA werkt aan een doorstart.

DA Retailgroep heeft 212 medewerkers die in totaal 170 voltijdsbanen delen. Zij blijven de komende tijd aan het werk. Medewerkers van de franchisewinkels van DA zijn niet in dienst van het centrale kantoor in Zwolle, maar van de zelfstandige ondernemers. 

Afkoelingsperiode

Zeven DA-winkels worden door DA Retailgroep zelf beheerd. Ook die houden de deuren vooralsnog open. De franchisenemers hebben 266 filialen in handen. Zij mogen zelf bepalen of zij hun winkels open houden. De directie streeft ernaar om ook de webwinkel tijdens de surseance toegankelijk te houden.

Tegelijk met het uitspreken van de surseance van betaling heeft de rechtbank van Amsterdam een afkoelingsperiode afgekondigd. Tijdens die periode kunnen leveranciers de goederen waar zij wel eigenaar van zijn, maar die bij het distributiecentrum van DA liggen, niet opeisen. 

Ook franchisenemers zouden in de problemen kunnen komen als de aanvoer van producten stil komt te liggen, maar daarvan lijkt vooralsnog geen sprake. De laatste tijd had een aantal van de zelfstandige ondernemers wel al moeite met het voldoen van facturen richting de centrale organisatie van DA.

Ruzie

Een langlopende ruzie tussen de keten en zijn franchisenemers heeft de DA Retailgroep in ernstige financiële problemen gebracht. Het probleem is dat veel van de franchisenemers uit onvrede uit de keten zijn gestapt, met een groot omzetverlies bij de centrale organisatie van DA tot gevolg. 

Tussen juni en november vorig jaar verlieten bijna zeventig van de oorspronkelijke 388 franchisers het bedrijf. Het conflict ontstond toen het bedrijf met plannen kwam voor het uitrollen van een nieuwe formule. Diverse ondernemers zagen dat als een inbreuk op de contracten die ze met DA waren aangegaan.

De zaak kwam vorig jaar ook voor de rechter. DA kreeg gelijk, maar toen werd al duidelijk dat het water het bedrijf aan de lippen stond.

Franchisers

Vakbeweging CNV is bezorgd over de toekomst van de franchisers. "Het distributiecentrum blijft zijn werk voorlopig nog doen voor de franchisers, maar de vraag is voor hoe lang. Niet elke DA-ondernemer is in gelijke mate afhankelijk van DA Retailgroep", zegt onderhandelaar Roos Rahimi van CNV Dienstenbond.

"Er zal snel geschakeld moeten worden met toeleveranciers en producenten. Maar dat kost hoe dan ook tijd. Wij vragen DA en straks de bewindvoerders rekening te houden met de situatie van de vele franchisers."

Nieuwe schok

"Het is een nieuwe schok in de aardbeving die de detailhandel deze maand treft", stelt Rahimi. "Het hele jaar staat al in het teken van grote opschuddingen in de retail."

Eerder op woensdag werd al bekend dat ook V&D uitstel van betaling heeft gebreken. Een dag eerder gebeurde dit al met Macintosh. Dit bedrijf is eigenaar van onder meer Dolcis, Scapino en Invito.

Rahimi erkent dat de drie ketens er lang niet in zijn geslaagd om zich aan te passen. "Ook DA mist een aansprekend profiel voor een duidelijke doelgroep. Ook hebben ze te lang de boot gemist op het gebied van de juiste combinatie tussen off- en online aanwezigheid en verkopen."

''Het was duidelijk dat DA het moeilijk had door concurrenten zoals Kruidvat. Maar dat de zaken er zo slecht voor staan, zal ook bij de medewerkers rauw op het dak vallen",' zegt FNV-bestuurder Iris van der Veen in een reactie.

Video: Grote winkelketens vragen uitstel tot betaling aan

Meerdere winkels dreigen om te vallen
Meerdere winkels dreigen om te vallen