Vrachtwagenchauffeurs moeten op hun weg naar Engeland proberen Calais te vermijden. De stad verandert in een oorlogszone.

"Steeds vaker horen wij van onze leden over bedreigingen met honkbalknuppels, pepperspray en steekwapens door hopeloze immigranten", aldus CNV-bestuurder Tjitze van Rijssel woensdag. "Vervoersbedrijven kunnen de veiligheid van hun mensen niet meer garanderen."

De vakbond haalt aan dat werknemers recht hebben op een veilige werkplek. Als chauffeurs en soms ook hun familie langs Calais moeten, zouden ze zich al zorgen maken.

"Niet weten of je veilig thuiskomt, hoort simpelweg niet bij het beroep van chauffeur: het enige geweld dat zij moeten meemaken is dat van de pk’s van hun vrachtwagen."

CNV wil dat chauffeurs meer via een alternatieve route rijden via bijvoorbeeld Hoek van Holland, Zeebrugge of IJmuiden. De vakbond adviseert chauffeurs de situatie bespreekbaar te maken met hun werkgever om psychische klachten en fysieke gevaren te vermijden zonder meerkosten voor transportbedrijven.