De rechtbank in Amsterdam heeft warenhuisconcern V&D woensdag uitstel van betaling verleend. De directie had de surseance dinsdag aangevraagd, met goedkeuring van de raad van commissarissen.

Dit meldt V&D woensdag.

De ruim tienduizend werknemers bij het bedrijf hebben al het salaris over december gekregen, meldt de FNV. 

In een verklaring zegt V&D dat het bedrijf te maken had met "een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden". Dat V&D vlak voor de kerst in acute financiële problemen is gekomen, heeft te maken met het warme weer van november en december. De verkoop va de wintercollectie viel daardoor flink tegen. Hierdoor daalde de omzet en kwam het bedrijf opeens geld te kort. 

Wat ook een rol speelt, is dat Dixons onlangs failliet is gegaan. De elektronicaketen was een belangrijke onderhuurder van V&D. Dit alles resulteerde bij V&D in een kastekort. Volgens de woordvoerder was dat nog overbrugbaar, maar de Amerikaanse eigenaar Sun Capital was niet bereid iom nog meer geld te investeren in V&D. 

"Op basis hiervan heeft de directie de conclusie moeten trekken, dat de onderneming niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen", aldus V&D. 

Verrassing

Dat Sun nu alsnog zijn handen van de warenhuisketen aftrekt, komt ook voor V&D als een verrassing. De vernieuwingsoperatie die eerder dit jaar in gang werd gezet, is nog in volle gang. Van dertien vestigingen is de hele winkelindeling al aangepast. Bij de rest van de ruim zestig warenhuizen zou dit volgend jaar gebeuren.

Zaken als het vernieuwen van het assortiment kosten tijd, bedrukt de woordvoerder. De voorjaarscollectie van 2016 is de eerste kledingcollectie die op basis van de vernieuwde criteria is ingekocht.

"Het is een enorme teleurstelling dat we uitstel van betaling moesten aanvragen. We hopen onze medewerkers, klanten en leveranciers zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen bieden over de toekomst van V&D en La Place. Zo zullen wij samen met de bewindvoerders alle mogelijkheden voor de toekomst onderzoeken", zegt topman John van der Ent in de verklaring.

De Amerikaanse investeerder had eerder dit jaar de rol van de banken overgenomen door V&D's volledige bankfinanciering over te nemen. Daarbij was juist afgesproken dat V&D dit jaar nog verlies zou maken en dat het bedrijf pas eind volgend jaar of begin 2017 weer winstgevend zou zijn.

Sun Capital 

In een reactie tegenover EenVandaag zegt Sun Capital de impact op de werknemers van V&D en hun families te betreuren. 

De investeringsmaatschappij zegt verder in de laatste vijf jaar veel kapitaal en expertise te hebben gestoken in een poging om V&D te transformeren, maar dat de problemen in de laatste maanden alleen maar toenamen. De financiering die V&D nodig zou hebben voor het volgende jaar steeg naar een "onhoudbaar niveau", aldus Sun Capital 

Niet het einde

V&D hoopt nog met een zo groot mogelijk deel van het bedrijf verder te kunnen gaan. Uitstel van betaling hoeft niet het einde te betekenen van V&D en de bijbehorende restaurants van La Place, zegt een woordvoerder van het bedrijf. ''Het kan ook het begin zijn van een nieuw begin.''

Hij wijst op de gang van zaken bij installateur Imtech, dat onlangs op de fles ging. Van dat bedrijf hebben veel gezonde onderdelen een doorstart kunnen maken.

De door de rechter aangestelde bewindvoerders gaan met alle partijen in gesprek en zullen proberen voor zo veel mogelijk medewerkers de baan te behouden, aldus de zegsman.

Winkels

De surseance betreft de hele groep, dus de warenhuizen en restaurantketen La Place. Kees van de Meent en Hanneke De Coninck‐Smolders zijn aangesteld als bewindvoerders. De fysieke winkels blijven voorlopig open.

Dat is volgens de directie van "belang voor de schuldeisers en van groot belang om voortzetting van het bedrijf of onderdelen daarvan zo kansrijk mogelijk te laten zijn". Alleen de webwinkel wordt voorlopig gesloten.

Woensdagochtend rond 9.00 uur is het personeel op de hoogte gebracht. Uitstel van betaling resulteert in Nederland meestal in een faillissement. V&D heeft in Nederland 62 vestigingen en er werken ongeveer tienduizend werknemers bij het bedrijf. 

Verliesgevend

Het nieuws van de aanvraag heeft FNV-bestuurder Niels Suijker overvallen. "Er waren signalen dat het nog steeds niet goed ging", aldus Suijker.

"Maar wij hadden begrepen dat was ingecalculeerd dat V&D in de periode in 2015-2016 nog steeds verliesgevend zou zijn. Maar kennelijk krijgt V&D niet de tijd meer. Wat daar achter zit, weet ik niet."

Ook CNV-bestuurder Martijn den Heijer zag de surseance niet aankomen. ''Ik had het niet verwacht. Het is vooral triest voor het personeel. Dat wens je niemand toe, zo vlak voor kerst.'' Hij hoopt op een doorstart, waarbij zo veel mogelijk banen kunnen worden behouden. Den Heijer is er niet gerust op. ''Dit is geen goed beeld.''

V&D voerde begin dit jaar al forse bezuinigingen door, maar ondanks de maatregelen zou de V&D nog steeds verlies lijden en een dalende omzet hebben.

Verhuurders

Dit jaar stond voor V&D in het teken van verlaging van de kosten om het hoofd bovenwater te houden. Deze zomer leek V&D de continuïteit van het bedrijf dan ook voor tenminste een paar jaar te hebben zeker gesteld na een akkoord met de vakbonden over het ontslag van zo'n vierhonderd medewerkers. Een eerdere poging in het begin van het jaar om de lonen te verlagen strandde.

Eerder werd al een overeenkomst bereikt met een groot deel van de verhuurders over verlaging van de huur bij veel panden. Dinsdag kreeg V&D nog een meevaller door een uitspraak van het gerechtshof dat V&D niet de volle huur hoefde te betalen voor een pand in Hengelo. 

Winst 

Na het reddingsplann investeerde eigenaar Sun Capital nog eens 47 miljoen euro in het warenhuisbedrijf. Hiermee moest de financiering voor de komende vier jaar gegarandeerd worden. 

In mei van dit jaar kondigde V&D-topman Van der Ent aan over twee jaar weer winst te willen maken. In 2016 zou op break-even gemikt worden. "Voor die doelstellingen liggen we nog steeds op koers", zei een woordvoerder eerder deze week nog.

Tijdlijn V&D

© NU.nl/Jerry Vermanen

Dossier V&D