KLM heeft niet samengespannen met de Surinaamse luchtvaartmaatschappij SLM om de ticketprijzen op de route Amsterdam-Paramaribo kunstmatig hoog te houden.

Dat heeft ook het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag bepaald.

KLM en SLM zijn de enige luchtvaartmaatschappijen die rechtstreekse vluchten tussen Nederland en Suriname aanbieden. De Vereniging van Reizigers (VVR) klaagde al in 2003 over vermeend misbruik door beide bedrijven van die machtspositie. Reizigers zouden jarenlang te veel hebben betaald voor hun tickets.

De concurrentiewaakhond NMa (tegenwoordig ACM) wuifde die klacht aanvankelijk weg, maar kreeg in 2010 opdracht van het CBb om de zaak alsnog te onderzoeken. Dat onderzoek wees uit dat KLM en SLM niet exorbitant veel verdienen op de route van en naar Suriname.

De ACM wees de klacht dan ook opnieuw af. Na de rechtbank in Rotterdam heeft nu ook het CBb die beslissing bekrachtigd. ''Wederom een bevestiging dat van het vermeende machtsmisbruik geen sprake was'', aldus een woordvoerder van KLM. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep meer mogelijk.