Een groep werknemers van Ikea Nederland klaagt over de angstcultuur en werkdruk bij de woonwinkelketen. 

Om dat aan te kaarten, hebben ze een open brief gestuurd aan Ingvar Kamprad, de 89-jarige oprichter van de Zweedse meubelgigant.

"Het grootste probleem bij Ikea is dat alles wordt opgehangen aan beoordelingen", zegt vakbondsbestuurder Pieter Beuzenberg van FNV. "Medewerkers worden op ieder moment van de dag beoordeeld. In elke hoek staat wel een manager die iedereen in de gaten houdt. Dat werkt verlammend."

In de brief schrijven de werknemers dat fouten maken en het uiten van kritiek hard worden afgerekend. "Al gauw pas je niet meer bij Ikea en wordt er zonder enige schroom afscheid van werknemers genomen." 

Ook klagen ze dat Ikea bij het plannen van diensten nauwelijks rekening houdt met mensen die naast hun werk ook nog mantelzorg verlenen of gebonden zijn aan tijden van de kinderopvang.

Tevreden

Ikea laat in een reactie weten dat het bedrijf naar aanleiding van de brief contact gaat zoeken met vakbond FNV. "Het laatste dat we van ze hebben gehoord is dat ze tevreden waren over de nieuwe cao", aldus een woordvoerder.

Het gaat de laatste tijd ook goed met Ikea in Nederland. In het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met augustus, steeg de omzet tot meer dan 1 miljard euro. Dat was mede te danken aan de opening van een nieuw filiaal in Zwolle en een forse uitbreiding van de vestiging in Utrecht.

Ikea heeft nu dertien filialen in Nederland. Er werken ongeveer vijfduizend mensen.