De leegstand van kantoren in Nederland is dit jaar voor het eerst sinds 2008 wat afgenomen. Het gaat nog wel om een kleine daling. 

Volgens marktonderzoeker DTZ Zadelhoff staat nog altijd 15,8 procent van de totale kantorenvoorraad leeg, oftewel 7,8 miljoen vierkante meter. Een jaar geleden ging het nog om 16 procent.

Op de markt wordt nu 140.000 vierkante meter minder kantoorruimte aangeboden. Dat komt neer op een daling van 1,9 procent. Daarnaast namen bedrijven dit jaar 13 procent meer vierkante meters als kantoor in gebruik, blijkt uit de cijfers.

Dat de markt iets is aangetrokken heeft volgens DTZ Zadelhoff vooral te maken met het economisch herstel in Nederland.

Eind 2008 bedroeg de kantorenleegstand nog ongeveer 12 procent. Door de economische crisis liep dit percentage in de jaren daarna voortdurend op.

Bijna de helft (47 procent) van de landelijke opname van kantoorruimte wordt in de vier grootste steden van Nederland gerealiseerd. Vorig jaar was dit nog 43 procent. Amsterdam is goed voor een aandeel van 23 procent. 

De top vijf van de grootste transacties van 2015 komt geheel voor rekening van ditributiecentra. Zo tekende modebedrijf Michael Kors voor 122.150 vierkante meter en sectorgenoot PVH Europe voor 90.000 vierkante meter, beide in Venlo.