Ex-medewerkers van SNS Property Finance, de voormalige vastgoedtak van SNS Reaal, worden nu ook verdacht van fraude in Spanje.

Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag op basis van Spaanse rechtbankdocumenten. SNS Property Finance is inmiddels van SNS Reaal afgesplitst en verder gegaan onder de naam Propertize.

Het strafrechtelijke onderzoek draait volgens de krant om medewerkers die in Nederland al worden verdacht van omkoping. 

In het onderzoek worden Hans A. en Pieter G. als verdachten genoemd. Ook de rol van drie Spanjaarden wordt onderzocht. De vijf waren bestuurders bij het Spaanse vastgoedbedrijf PDU, een dochterbedrijf van Propertize.

In 2011 werd tijdens een bestuursvergadering besloten om aangifte te doen tegen de Libanese projectontwikkelaar Jaafar Jalabi. Volgens de bestuurders probeerde hij PDU 7 miljoen euro afhandig te maken, na een mislukt bouwproject in Valencia.

Onschuldig

Maar een Spaanse rechter oordeelde dat Jalabi onschuldig is en dat de aanklacht van PDU vals is. Een andere rechter stelde dat het vijftal dit had gedaan om een schuld aan Jalabi niet te hoeven voldoen.

Propertize heeft zich bij de Spaanse uitspraken neergelegd en heeft Jalabi alsnog 7 miljoen euro betaald.

Jalabi heeft zelf ook nog een strafklacht ingediend tegen onder meer G. en A.. Hij eist een schadevergoeding van 12 miljoen euro.

SNS Property Finance

A. en G. waren eerder betrokken bij het saneren van de probleemportefeuille van de voormalige vastgoedbank SNS Property Finance. 

G. is een van de twee hoofdverdachten in de Nederlandse zaak. A. heeft vanwege de verdenkingen een schikking getroffen.

De andere hoofdverdachte in de Nederlandse zaak is de voormalige interim-directeur Buck Groenhof van SNS Property Finance. Groenhof was aanwezig bij de vergadering waarbij werd besloten om ook namens hem een aanklacht in te dienen tegen Jalabi.