De kunstcollectie die de failliete technisch dienstverlener Imtech in bezit had, besloeg zo’n 1.700 werken.

Dat blijkt uit het tweede faillissementsverslag over Royal Imtech dat onlangs is gepubliceerd.

De curatoren hebben de collectie opgeslagen en verzekerd. Er is een ervaren taxateur in de arm genomen om de waarde van de kunstwerken te bepalen en om de curatoren advies te geven over de beste verkoopwijze.

De verzekerde waarde van de collectie bedraagt 1,7 miljoen euro. Het taxatierapport zal naar verwachting begin februari 2016 worden afgerond.

Verder melden de curatoren dat er "bijzonder veel" gegevens zijn veiliggesteld. Meer dan vijftig kasten met gevulde ordners zijn met verhuiswagens afgevoerd, in totaal ruim driehonderd strekkende meters aan fysieke administratie. 

Ook zijn er ruim drie miljoen computerbestanden, onder meer e-mails met bijlagen, voor de curatoren doorzoekbaar gemaakt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Ook blijkt uit het verslag dat de zogenoemde D&O-polis, oftewel de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, maar tot 31 december 2015 loopt. Het verlengen van de dekking zou zo’n 2,5 miljoen euro kosten voor een periode van drie jaar. Banken, aandeelhouders, bestuurders en commissarissen waren na een verzoek van de curatoren niet bereid die kosten te dragen.

Vanwege de korte periode waarin de verzekering nog loopt, zijn de curatoren sneller dan gebruikelijk begonnen met het oorzakenonderzoek. Dit heeft nog niet tot conclusies geleid.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legt de voormalige bestuursvoorzitter en de oud-financieel directeur van het bedrijf vorige week forse boetes op, omdat zij de financiële markten onvolledig hebben geïnformeerd over de financiering van een groot pretpark in Polen. Het pretpark in Polen leidde tot een boekhoudschandaal, dat uiteindelijk uitliep op het faillissement. 

Oud-topman René van der Bruggen krijgt twee bestuurlijke boetes van elk 500.000 euro, terwijl voormalig financieel directeur Boudewijn Gerner twee boetes gekregen heeft van in totaal 1,35 miljoen euro.

Imtech werd op 13 augustus van dit jaar failliet verklaard door de rechtbank van Rotterdam. Het bedrijf slaagde er niet in afspraken met zijn financiers rond te krijgen, waarna een bankroet onafwendbaar was.