'Banken moeten verandering meer laten zien'

Banken moeten de veranderingen die zij doorvoeren beter voor het voetlicht brengen. Dat stelt de nieuwe, onafhankelijke Monitoring Commissie Code Banken.

"Instellingen moeten niet alleen zeggen dat ze het belangrijk vinden om aan de samenleving uit te leggen op welke wijze er wordt gewerkt aan verbetering van hun bedrijfsvoering, ze moeten die uitleg ook daadwerkelijk geven", staat in een rapport dat maandag is aangeboden aan bankenkoepel NVB.

De commissie is ingesteld om te kijken of bankpersoneel zich wel houdt aan de afgesproken gedragsregels in de sector. Dit is pas de eerste rapportage.

Volgens de commissie moet zowel het jaarverslag als de website van een bank informatie bevatten over de naleving van de code. Tien kleinere banken hebben over 2014 geen jaarverslag gepubliceerd. 

"Instellingen moeten niet alleen zeggen dat ze het belangrijk vinden om aan de samenleving uit te leggen op welke wijze er wordt gewerkt aan verbetering van hun bedrijfsvoering, ze moeten die uitleg ook daadwerkelijk geven", aldus de commissie. 

Uit onderzoek van de commissie blijkt dat banken de oude Code Banken uit 2010 inmiddels "bijna volledig" naleven. Controleren hoe de banken het doen met de nieuwe code die dit jaar is ingegaan, kan de commissie pas volgend jaar.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie