Fokker Technologies schrapt de komende twee jaar 270 banen in Nederland. Dat is volgens het bedrijf nodig vanwege met aanhoudend zware marktomstandigheden.

Dat laat de toeleverancier aan de luchtvaartindustrie vrijdag weten.

Vliegtuigbouwers richten zich de laatste jaren steeds vaker op verbetering van bestaande modellen, en ontwikkelen minder nieuwe toestellen. Dat betekent ook minder werk voor toeleveranciers aan de ontwikkeling van onderdelen.

''De maatregelen zijn pijnlijk, maar onvermijdelijk'', zei topman Hans Büthker. ''Wij moeten ons net als andere ondernemingen in de luchtvaart aanpassen aan de huidige marktomstandigheden en ervoor zorgen dat wij een concurrerende en efficiënte organisatie houden.''

Fokker, dat onlangs is overgenomen door het Britse GKN Aerospace, heeft in totaal 4900 mensen in dienst. Daarvan werken er 3200 in Nederland. Het bedrijf probeert gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te vermijden door in te zetten op natuurlijk verloop, vervroegde pensionering en minder externe inhuur.

Sociaal plan

De mensen die het bedrijf wel gedwongen moeten verlaten, vallen onder een sociaal plan waarover Fokker een principeakkoord heeft gesloten met de vakbonden. De bedoeling is hen aan ander werk te helpen, mogelijk bij andere divisies van moederbedrijf GKN Aerospace dat wereldwijd 17.000 werknemers telt.

Fokker Technologies is een van de onderdelen van vliegtuigbouwer Fokker die na het faillissement 1996 met een nieuwe eigenaar verder konden. Het bedrijf levert onderdelen aan vliegtuigfabrikanten als Boeing, Airbus, Bombardier en Lockheed Martin. Ook levert het bedrijf onderhoudsdiensten.