In november is er 1 faillissement meer uitgesproken dan in oktober.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er 376 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, in november failliet verklaard. Daarmee komt het aantal faillissementen in de eerste 11 maanden van het jaar uit op 4.786. Dat is 22 procent minder dan in dezelfde periode van 2014.

Faillissementen

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Handel

De meeste faillissementen in november zijn uitgesproken in de handel, namelijk 69. Bij de financiële instellingen kwam het aantal faillissementen uit op 66. De handel en de financiële dienstverlening tellen overigens ook de meeste bedrijven. Relatief gezien zijn de meeste bedrijven failliet verklaard in de horeca (30).

Het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd, piekte in mei 2013. Daarna is er sprake van een dalende trend en bereikte het aantal faillissementen in augustus van dit jaar het laagste niveau sinds oktober 2008.

November

In november steeg het aantal faillissementen dus met 1 ten opzichte van oktober. Deze lichte stijging volgt op toenames in september en oktober. Het is echter nog te vroeg om te zeggen dat met de stijgingen in de afgelopen maanden de trend verandert, aldus het statistiekbureau.