Baggeraar Van Oord heeft twee grote opdrachten binnengesleept in de Kaspische Zee.

De projecten in Kazachstan zijn bij elkaar goed voor meer dan een half miljard dollar aan omzet.

De eerste klus betreft een uitbreiding van de haven van Prorva. Van Oord baggert daar een toegangskanaal over een lengte van 68 kilometer naar een nieuw te bouwen los- en laadfaciliteit voor olie en gas. Daarnaast neemt Van Oord het voorbereidende werk voor de installatie van twee pijpleidingen in dezelfde regio voor zijn rekening.

De gunning van de twee klussen werd woensdag wereldkundig gemaakt tijdens een bezoek van premier Mark Rutte aan Kazachstan. ''Met deze projecten draagt Van Oord bij aan de economische ontwikkeling van de regio rond de Kaspische Zee'', aldus operationeel directeur Paul Verheul.

Rutte liet later woensdag op zijn Facebookpagina weten dat is afgesproken om de Nederlands-Kazachse samenwerking op het gebied van landbouw en water te versterken.

Hij kondigde aan dat Nederland zal deelnemen aan een wereldtentoonstelling die Kazachstan in 2017 organiseert over de toekomst van (duurzame) energie, de opwarming van de aarde en duurzaamheid.

"Onderwerpen die nu ook centraal staan op de klimaattop in Parijs. Energie is een echte topsector van Nederland, ons land heeft op dit gebied veel te bieden", aldus de premier.