Frieslandcampina schrapt de komende twee jaren ongeveer 140 banen. Het bedrijf herstructureert de productie bij drie bedrijfsonderdelen in Nederland.

Dat maakt het zuivelconcern dinsdag bekend.

Er verdwijnen arbeidsplaatsen bij Frieslandcampina Cheese, Frieslandcampina Butter en Ecomel waar biologische zuivelproducten worden gemaakt.

De kaasproductie in Rijkevoort wordt verplaatst naar productielocaties in Bedum, Gerkesklooster en Workum. Daardoor verdwijnen er 55 vaste en dertien tijdelijke arbeidsplaatsen. De productie van kaas in Rijkevoort wordt in het derde kwartaal van 2017 gestopt.

Den Bosch

Ook de productie in Den Bosch wordt vanaf begin 2016 aangepast. In de toekomst wordt daar meer gewerkt aan het ontromen van melk en het verpakken van boter.

De bereiding van boterspecialiteiten voor industriële afnemers verhuist naar de locatie in Noordwijk in de provincie Groningen. Daarbij gaan 21 vaste en negentien tijdelijke banen verloren.

Limmen

Verder concentreert het bedrijf de productie van biologische zuivel in Maasdam. Halverwege volgend jaar zal de vestiging in Limmen worden gesloten. In Limmen verliezen 26 vaste en vier tijdelijke werknemers hun baan.

De medewerkers en betrokken vakbonden zijn inmiddels geïnformeerd. Voor medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd geldt een sociaal plan. Het bedrijf belooft werknemers te helpen met het vinden van een andere baan binnen of buiten Frieslandcampina.

Het concern zal ook 30 miljoen euro investeren in de uitbreiding van een aantal andere productielocaties. Maar hierdoor ontstaan geen nieuwe banen.

Banenreductie

Afgelopen juni kondigde het bedrijf al een banenreductie van 335 tot 375 banen aan. Toen ging het om de productielocaties in Beilen en Leeuwarden. Het bedrijf zei toen efficiënter te gaan werken om de concurrentie aan te blijven kunnen. 

In april werd bekend dat de kaasverpakkingsfabriek in Lochem in 2016 wordt gesloten. Daardoor verdwijnen 139 banen.

Bij het concern werken in Nederland ruim zevenduizend mensen. Wereldwijd gaat het om omgeveer 22.000 werknemers.