Een groep Britse parlementsleden vindt dat de Londense luchthaven Heathrow niet mag uitbreiden, totdat is bewezen dat het vliegveld aan de milieu-eisen voldoet.

Dat meldt Sky News dinsdag.

Het gaat zowel om vervuilings- als geluidscriteria. Ook willen de politici dat er een verbod komt op nachtelijke vluchten vanaf het vliegveld. Zij melden dit in een rapport van de milieucommissie van het Lagerhuis.

De politiek moet binnenkort een besluit nemen over de aanleg van een derde landingsbaan. Een commissie deed deze aanbeveling eerder dit jaar, zodat Heathrow verder kan groeien.

Broeikasgassen

De politici willen Heathrow harde voorwaarden opleggen, omdat de luchthaven anders in ingewikkelde rechtszaken met tegenstanders zou kunnen belanden.

De Britse overheid is bovendien streng, omdat ook Groot-Brittannië de komende decennia de gestelde doelen op het gebied van de reductie van broeikasgassen moet halen.

Recordaantal

In 2014 maakte een recordaantal van 73,4 miljoen reizigers gebruik van Heathrow. Met name vluchten naar opkomende markten als China en Mexico waren in trek. Die lange routes zijn belangrijk voor de positie van Heathrow als internationale overstapluchthaven.

Net als Schiphol heeft het Londense vliegveld op dat terrein last van concurrentie van snelgroeiende luchthavens in het Midden-Oosten. Heathrow heeft al jaren nauwelijks ruimte om nog meer vluchten toe te laten, en wil daarom graag uitbreiden met een derde start- en landingsbaan.