De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober 8,7 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In september 2015 lagen de prijzen nog 9,1 procent onder het niveau van vorig jaar. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus het statistiekbureau. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 4,6 procent.

Afzetprijzen industrie

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. Producten van de aardolie-industrie waren in oktober 32,7 procent goedkoper dan een jaar eerder. Een maand eerder was de prijsdaling 35,4 procent. De prijzen van de producten van de chemische industrie waren 15,5 procent lager.

Ook in deze bedrijfstak leidt een lagere olieprijs tot lagere afzetprijzen.

Goedkoper

Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren 2,9 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsontwikkeling van agrarische grondstoffen. Verder waren de prijzen van basismetaalproducten lager. Dat gaat samen met de dalende staalprijzen.

Daarentegen waren producten van de machine-, de auto-, de kunststof- en rubberindustrie en metaalproducten iets duurder dan een jaar eerder.