Ondanks het herstel van de bouw liggen de uurtarieven van de meeste zzp'ers die werkzaam zijn in die sector nog op het niveau van de crisisjaren. 

Dat meldde Zelfstandigen Bouw, de belangenorganisatie voor zzp'ers in bouw, hout en techniek, zaterdag.

Drie op de vijf zelfstandigen hebben de afgelopen 12 maanden meer uren kunnen werken, maar slechts een op de vijf heeft zijn tarief kunnen verhogen, zegt de organisatie die 10.000 leden telt op basis van eigen onderzoek.

Volgens haar moeten de meeste zelfstandigen in de bouw het doen met nog geen 40 euro per uur. ''Het tarief van de meeste zzp'ers is helaas niet kostendekkend en onverantwoord laag'', zegt voorzitter Charles Verhoef.

Fatsoenlijk 

''De bouw kan niet zonder de flexibiliteit en het vakmanschap van de zzp'er, maar die kan alleen maar overleven als hij fatsoenlijk wordt betaald.'' Verhoef roept de ondernemersorganisaties AFNL en Bouwend Nederland op er zorg voor te dragen dat de uurtarieven van zelfstandigheden worden opgetrokken.

De omzet van de bouw groeit op jaarbasis al vier kwartalen op rij. Het CBS meldde eerder deze week dat de omzet in het afgelopen derde kwartaal met 7 procent steeg en dat het aantal faillissementen in de bouwsector op een laagterecord was uitgekomen. Het statistiekbureau telde 154 bankroeten, het laagste aantal sinds 2009 bij de start van de reeks.