TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, heeft uitstel van betaling aangevraagd voor het onderdeel 'Hulp bij het Huishouden'. 

Dit meldt algemeen directeur Zion Jongstra vrijdag bij een persconferentie. De surseance geldt niet voor de andere onderdelen van TSN. 

Ook de activiteiten van Hulp bij het Huishouden gaan vooralsnog gewoon door. "We zullen maandag hetzelfde doen als vandaag. De dienstverlening gaat door, de arbeidscontracten gaan door'', aldus Jongstra .

Maandag gaat de directeur ook samen met de bewindvoerder aan de slag. "Die zal samen met mij kijken welke stappen we moeten nemen."

Jongstra verwacht dat er tenminste een dialoog wordt gestart met de overheid. “Een oplossing moet uit Den Haag komen. Dit is een sectorprobleem, niet een TSN-probleem."

Video: Grootste thuiszorgorganisatie in gevaar

Grootste thuiszorgorganisatie in gevaar
Grootste thuiszorgorganisatie in gevaar

Uurloon 

Directe aanleiding voor de aanvraag van TSN is het oordeel van de rechtbank dat het bedrijf de uurlonen niet mag verlagen met 20 tot 30 procent. Zonder een loonverlaging moet TSN geld toeleggen op de activiteiten. 

"Het ging om mensen die in de hogere functieschalen zitten, maar de meest eenvoudige en meest goedkope thuiszorg doen, waar gemeenten het minst voor betalen. Het kost ons 27 euro per uur, maar de gemeenten betalen er 21 euro per uur voor. Weer elk uur zes euro hier op toeleggen, dat kunnen we niet volhouden'', zei de directeur.

Gemeenten 

Maar volgens Jongstra is er meer aan de hand. Gemeenten krijgen minder geld uit Den Haag en willen zelf ook zo min mogelijk betalen. ''Eerst vragen ze of een uurtje zorg goedkoper kan. Daarna of het in minder uurtjes kan. Dat is de meest schadelijke vorm van bezuinigen en dat houden wij niet meer vol.''

Volgens Jongstra is er maar één manier om zorg te leveren voor het geld dat er beschikbaar is: flexkrachten, zzp'ers en jongeren inzetten. ''Ze werken er maximaal twee jaar en staan dan weer buiten, want zo werkt de draaideur.'' Het gevolg is dat de cliënten elke twee jaar een nieuw gezicht zien en dat medewerkers geen bestaanszekerheid hebben. ''Dat is de standaard in de thuiszorg, want dat is het goedkoopst. Maar de vraag is of dat goed is voor cliënten en medewerkers.''

Elfduizend banen 

Met de uitstel van betaling, dat vaak leidt tot een faillissement, komen ruim elfduizend banen in gevaar. 

FNV-bestuurder Gijs van Dijk wil dat er snel duidelijkheid komt voor medewerkers en cliënten van TSN. "Hun werk en dagelijkse zorg moet gewoon doorgaan, dat is prioriteit nummer één. Wij zullen er alles aan doen om deze zorg en werkgelegenheid te redden."

De FNV geeft de bezuinigingen de schuld van de problemen bij TSN. ''Het kabinet schrapte zo'n 40 procent van het budget en maakt gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Die korten vaak nog meer, besteden veel te laag aan of schaffen de thuiszorg deels af'', aldus de vakbond.

Cliënten 

CNV-bestuurder Aaldert Mellema verklaart dat er snel een banenplan moet komen. "Je kan niet zoveel mensen tegelijk op straat laten komen." Hij ziet verder dat de problemen bij TSN in de gehele sector spelen. Een mogelijk failliet TSN zal daarom niet het laatste bankroet zijn, verwacht Mellema. 

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) wil dat de mensen die nu huishoudelijke hulp krijgen van TSN niet de dupe worden van de uitstel van betaling. "Ze hebben die thuiszorg niet voor niets. Ze hebben er recht op en ze hebben het nodig."

De NPCF zegt dat veertigduizend cliënten worden getroffen door de financiële problemen bij TSN Thuiszorg. ''We vinden dat de zorg voor hen moet worden gegarandeerd. We roepen de brancheverenigingen Actiz en BTN op de thuiszorg over te nemen. Onmiddellijk. Per direct.''

Mogelijkheden 

TSN liet toen weten alle mogelijkheden te zullen bestuderen. Vakbond FNV Zorg & Welzijn sprak van ''een grote overwinning'', maar gaf tegelijk aan dat de thuiszorgproblemen hiermee niet zijn opgelost. De bond pleit er langer voor dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ingrijpt en stopt met bezuinigen op de thuiszorg.

TSN Thuiszorg heeft het afgelopen jaar al vijf keer reorganisaties doorgevoerd, waarbij in totaal meer dan vierduizend banen werden geschrapt. Dat was volgens de directie het directe gevolg van ''de extreme bezuinigingen op de thuishulp''.

TSN Thuiszorg

Thuiszorg Service Nederland, afgekort TSN, is opgericht in 2001 in Twente. TSN Thuiszorg nam in 2009 veel activiteiten over van de omgevallen thuiszorggigant Meavita. In 2013 konden enkele honderden ontslagen thuiszorgmedewerkers van het Achterhoekse Sensire overstappen naar TSN.

TSN heeft meer dan veertig vestigingen, verspreid over het hele land: in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Almelo. TSN zorgt voor ongeveer zestigduizend ouderen en hulpbehoevenden.

TSN heeft op dit moment ruim elfduizend medewerkers in vaste dienst. Ook heeft het bedrijf enkele duizenden mensen in tijdelijke dienst.