Truckfabrikant DAF in Eindhoven draaide donderdag op 70 procent van zijn normale productie doordat rond de 350 werknemers van de dagploeg en 325 van de latere ploeg het werk neerlegden.

Dat heeft een woordvoerder gezegd. Bij de Eindhovense truckbouwer werken in totaal 5800 werknemers.

De vakbonden hebben de DAF-werknemers opgeroepen donderdag en vrijdag te staken. De staking bij DAF is onderdeel van de stakingen en acties die al maanden aan de gang zijn in de grootmetaal, met als inzet een betere cao.

Bij DAF is al meerdere keren gestaakt. Het bedrijf vindt dat het ''onevenredig zwaar'' is getroffen.

Volgens FNV probeerde de truckbouwer de schade van de staking donderdag te beperken door de middagploeg voor de ochtend op te roepen. DAF ontkent dat er ploegen in elkaar zijn geschoven.

Metaalbedrijven

Behalve bij DAF werd ook actie gevoerd bij metaalbedrijven in Friesland. FNV schatte het totaal aantal stakers donderdagmiddag op 1400.

De bonden gaan voorlopig verder met het opzetten van stakingen in de grootmetaal. De stakingsbereidheid neemt steeds meer toe, zeggen ze.

Een deel van de werknemers die donderdag het werk neerlegden, gaat volgens de bonden ook vrijdag staken. Dan sluiten werknemers uit Noord-Holland zich naar verwachting bij de acties aan.

De bonden nemen het de werkgevers kwalijk dat die maar niet met goede nieuwe voorstellen komen. Werkgeversorganisatie FME haalde eerder deze maand zijn door de bonden gewraakte eindbod van tafel. Maar deze zet heeft vooralsnog niet geleid tot nieuwe onderhandelingen.