De bouwsector kijkt terug op een goed derde kwartaal, met een omzetgroei van bijna zeven procent en een laagterecord aan faillissementen.

Bouwondernemers zijn aanzienlijker positiever geworden over wat 2016 zal brengen, meldt het statistiekbureau Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De sector beleefde het vierde kwartaal op rij waarin de omzet hoger was dan een jaar geleden. En voor het eerst sinds 2008 was de omzetstijging bij grote bedrijven hoger dan bij de kleinere spelers.

Bouwbedrijven met meer dan honderd werknemers zagen hun omzet met ruim 8 procent toenemen. Dat is de sterkste groei sinds het derde kwartaal van 2008. Bij de overige ondernemingen steeg de omzet met 5 tot 6 procent.

Omzet bouw

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Recordaantal

Het aantal faillissementen in de bouw kwam in het derde kwartaal uit op 154, het laagst gemeten aantal sinds 2009 bij de start van de reeks.

Het recordaantal van vijfhonderd faillissementen werd in het eerste kwartaal van 2013 bereikt. Sindsdien neemt het aantal bankroeten in de bouw vrijwel onafgebroken af.