De IT-sector gaat dit jaar en volgend jaar sneller groeien dan de rest van de economie. Het tekort aan hogeropgeleide IT'ers wordt daardoor juist groter.

Dit meldt het economisch bureau van ABN Amro in een rapport over de sector. Verschillende sectoren bevinden zich nu in een fase van digitale transformatie, aldus de economen van ABN.

Er wordt steeds meer technologie geïntroduceerd bij bedrijven en IT-ondernemingen profiteren hiervan.

"Juist vanwege die digitale transformatie die diverse branches in zijn greep houdt, verwachten wij dat de omzet van de IT-sector over 2015 en 2016 sneller groeit dan de economie als geheel", aldus de economen in het rapport.

Elk kwartaal ontstaan er ruim elfduizend nieuwe vacatures bij IT-gerelateerde beroepen. Een groot deel van deze vacatures wordt niet ingevuld. Gemiddeld staan er elk kwartaal nog 9.150 vacatures voor IT-functies open.

Volgens ABN is er een belangrijke rol weggelegd voor de overheid en het bedrijfsleven om dit gat op te vullen. Zo moet er gedacht worden aan het stimuleren van omscholingsprocessen tot IT-specialist. "Ook is het belangrijk dat het tekort door hogescholen en universiteiten als een collectief maatschappelijk probleem wordt gezien."