Een door Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) ontwikkelde nieuwe techniek maakt het mogelijk om de CO2-uitstoot in de staalindustrie tegen lage kosten met miljarden tonnen te verminderen. 

Dat liet ECN woensdag weten.

De staalindustrie is samen met energiecentrales verantwoordelijk voor een relatief groot deel van de CO2-uitstoot. De techniek van ECN maakt het mogelijk om CO2 af te vangen tegen 50 procent minder energieverbruik en 40 procent lagere kosten.

Als dit wereldwijd wordt toegepast kunnen gigatonnen aan CO2-uitstoot worden bespaard, denkt ECN. Dat is bijna net zoveel als wat alle kolencentrales uitstoten. De Europese Unie wil dat de emissie van de staalindustrie in Europa in 2050 met 90 procent is verminderd.

De nieuwe techniek zal worden gedemonstreerd bij een staalfabriek in Zweden. In 2017 moet de installatie gaan draaien en voor het eerst CO2 gaan afvangen. ECN werkt bij dit project samen met negen internationale partners, waaronder staalconcern Tata Steel.

Uitstoot

Toename

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) meldde woensdag dat de wereldwijde CO2-uitstoot in 2014 met slechts 0,5 procent is toegenomen. Na tien jaar van een gemiddelde groei van 4 procent vertraagde de groei in mondiale emissies naar 0,8 procent in 2012 en 1,5 procent in 2013.

Volgens het PBL daalde de uitstoot in de EU vorig jaar met 5,4 procent. In de Verenigde Staten en China nam de uitstoot met 0,9 procent toe, terwijl die in India met 7,8 procent klom. Deze landen en regio's zijn samen goed voor 61 procent van de mondiale uitstoot van CO2 door fossiele energie en industriële processen.

Video: De opwarming van de aarde in 60 seconden