Het Franse ministerie van Financiën publiceert voor het eerst een lijst van grote bedrijven die hun leveranciers veel te laat betalen.

Nieuwszender BFMTV meldt dit zondag.

De lijst moet nog gepubliceerd worden, maar de nieuwszender heeft die al in handen.

Telecommunicatiebedrijven Numericable en SFR, de luchtvaartindustrie Airbus Helicopters, ganzenlever- en vleesproducent Paul Prédault en de bouwmaterialengroothandel Comasud worden op de lijst genoemd.

Het zijn de bedrijven die het zwaarst zijn gestraft voor het te laat betalen van rekeningen. De ondernemingen zouden meerdere keren in de fout zijn gegaan.

De vijf worden als voorbeeld genoemd, "omdat het in deze periode, met kleine bedrijven die zeer kwetsbaar blijven, essentieel is om zich te houden aan betalingstermijnen". Dat zegt een bron van het ministerie tegen de nieuwszender.

Boetes

Het ministerie zou de ondernemingen al eerder op de vingers hebben getikt. Numericable, SFR en Airbus Helicopters zouden ieder een boete van 375.000 euro hebben gekregen. Paul Prédault en Comasud werden voor respectievelijk 100.000 euro en 87.900 euro beboet. 

"Ze hebben geen geldige reden om zich niet aan betalingsvoorwaarden te houden", citeert BFMTV het ministerie. Het gedrag van Airbus Helicopters wordt "volstrekt onaanvaardbaar" genoemd, gezien het kapitaal waar moederbedrijf Airbus Group over beschikt.

"De grote bedrijven misbruiken hun dominante positie", zegt een expert van werkgeversvereniging MEDEF tegen de nieuwszender. "Ze weten heel goed dat hun leveranciers hen niet zullen verlaten. De volumes zijn te groot, en dus laten ze alle excessen toe."

Nederland

Afgelopen week schreef Het Financieele Dagblad dat een groep grote Nederlandse bedrijven rekeningen van toeleveranciers voortaan eerder betaalt.

Heineken, Randstad, Frieslandcampina en Jumbo hebben een manifest ondertekend waarin zij beloven de rekeningen van kleine toeleveranciers binnen dertig dagen te voldoen.