Het afgelopen jaar raakten de grootste werkgevers van Nederland, politie, defensie en de Rabobank, duizenden volledige arbeidsplaatsen kwijt.

Dat blijkt uit de Volkskrant Top 100 van grootste werkgevers van Nederland.

Met ruim zestigduizend volledige arbeidsplaatsen bij de politie en ongeveer 58.000 volledige arbeidsplaatsen bij defensie bieden zij nog altijd meer fte's dan de nummer drie van de lijst, de Rabobank.

De politie raakte in 2014 ongeveer duizend fte's kwijt, defensie vijftienhonderd fte's en de Rabobank ruim drieduizend fte's.

Dreiging

Mede door de aanslagen in Parijs en de wereldwijde onrust is de kans groot dat het aantal banen bij de politie en defensie weer gaat groeien. Vrijdag werd duidelijk dat het ministerie van Veiligheid en Justitie structureel 250 miljoen euro extra krijgt.

Politiebond ACP pleitte donderdag naar aanleiding van de aanslagen in Parijs voor vijftienhonderd agenten meer op straat en vijfhonderd extra rechercheurs.

Schoonmaakbranche

Schoonmaakbedrijven en thuiszorgorganisaties zijn in het afgelopen jaar een steeds belangrijkere werkgever geworden van laaggeschoold werk.

Zo is het aantal voltijdsbanen bij ADG Dienstengroep uit Almelo, CSU uit Uden en Vebego uit Voerendaal met vijfduizend fte's gestegen naar 45.000.