Fokker Technologies heeft een nieuwe opdracht binnengehaald voor de F-35 Joint Strike Fighter (JSF). 

Het bedrijf levert de komende jaren deuren voor het gevechtsvliegtuig die tijdens de vlucht kunnen worden geopend, bijvoorbeeld om in de lucht bij te tanken.

Het gaat volgens een woordvoerster om een complexe klus. De deuren moeten zeer licht zijn maar toch grote krachten kunnen weerstaan. Bovendien moeten ze zo worden gemaakt dat het vliegtuig altijd onzichtbaar blijft op de radar.

Met de opdracht van het Amerikaanse defensieconcern Northrop Grumman, dat belast is met de productie van onder meer de romp van de straaljager, is een bedrag van zo'n 100 miljoen euro gemoeid.

De onderdelen worden gemaakt in de Fokkerfabriek in Hoogeveen, waar zo'n zeshonderd mensen werken aan het JSF-programma.

Fokker is al sinds 2002 betrokken bij de JSF. Het bedrijf leverde onder meer bekabeling, vleugelonderdelen, kleppen voor remparachutes en stophaken voor het landen op vliegdekschepen. Orders gelden overigens voor een beperkt aantal toestellen, niet voor het gehele programma.

Van de JSF zullen naar verwachting enkele duizenden exemplaren worden gebouwd. Nederland heeft er 37 besteld. De toestellen moeten vanaf 2019 de huidige F-16's van de luchtmacht gaan vervangen.