Aardappelzetmeelconcern Avebe plukt de vruchten van de nieuwe strategie waarbij de nadruk steeds meer komt te liggen op de verkoop van het product aan de voedingsmiddelingsindustrie.

Aardappelzetmeel wordt onder andere verwerkt in veevoer en lijmen, maar de afzet naar de voedingsmiddelenindustrie levert een hogere winstmarge op.

Inmiddels vindt 60 procent van het door Avebe geproduceerde zetmeel zijn weg naar deze tak van de industrie, zegt een woordvoerder van Avebe donderdag.

De coöperatieve onderneming behaalde in het boekjaar 2014/2015 een hogere nettowinst bij een lagere omzet. De omzet daalde ten opzichte van het vorige boekjaar met 20 miljoen euro tot 560 miljoen euro, terwijl de winst steeg van 8,3 miljoen naar 11,8 miljoen euro. Avebe profiteerde ook van een gunstige euro-dollar-verhouding.

De goede gang van zaken leidde ertoe dat de aangesloten telers een recordprestatieprijs konden krijgen van 78,41 euro per ton. De prestatieprijs is de som het geld dat de telers krijgen betaald voor hun aardappelen en een deel van de winst.

Bij Avebe zijn 2.500 telers uit Nederland en Duitsland aangesloten. Het bedrijf uit Veendam telt wereldwijd dertienhonderd medewerkers.