ABN Amro heeft een gevoelige tik op de vingers gekregen van het gerechtshof in Amsterdam. 

Een door de bank verstrekte renteswap is vernietigd, omdat de vastgoedondernemer in kwestie het complexe financiële product nooit afgenomen zou hebben als die de precieze voorwaarden hiervan had begrepen.

De ondernemer dacht dat bij de renteswap een vaste rente hoorde, maar in de praktijk kon ABN Amro ook opslagen in rekening brengen. Het is volgens organisatie MKB-Claim voor het eerst dat een dergelijke vorm van dwaling wordt toegewezen.

Het gaat nog om een tussenvonnis, maar het hof heeft al wel aangegeven dat het door de ondernemer gevorderde bedrag van dik 2 miljoen euro toewijsbaar is. Beide partijen krijgen nu de gelegenheid om samen een regeling overeen te komen.

Consequenties

Volgens MKB-Claim kan het arrest grote consequenties hebben, omdat "alle renteswaps van alle banken in potentie onder dit arrest vallen". Alle renteswaps kunnen op deze grond vernietigd worden, stelt de organisatie. 

Het ligt volgens de claimorganisatie dan ook voor de hand dat banken ook in andere gevallen met hogere vergoedingen over de brug moeten gaan komen, dan tot nu toe het geval was.

Gunstig beeld

Renteswaps zijn beleggingsproducten die bij het afsluiten van een lening vaak gebruikt worden om de risico's van een stijging van de rente af te dekken. Banken hebben bij het verstrekken van deze producten in het verleden vaak een te gunstig beeld gegeven van de risico's. Sommige bedrijven komen hierdoor nu in de problemen.

ABN Amro zegt de conclusies van het hof te bestuderen. De bank, die later deze week zijn rentree op de beurs maakt, onthoudt zich verder van commentaar.