De NS krijgt er een nieuw directielid bij dat zich in het bijzonder gaat bezig houden met het veranderen van de cultuur binnen het bedrijf.

Susi Zijderveld wordt met ingang van februari volgend jaar verantwoordelijk voor risicobeheer en toezicht op de regels voor goed bestuur.

De huidige algemeen directeur van rijexameninstantie CBR werd donderdag benoemd door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Zijderveld beschikt volgens een verklaring over de vereiste kwaliteiten en daadkracht ''om de noodzakelijke veranderingen door te voeren die passen bij een maatschappelijke onderneming in het openbaar vervoer met een hoog en integer normbesef''. Ze werkte in het verleden ook bij De Nederlandsche Bank.

Onregelmatigheden

De manier van werken binnen de NS kwam begin dit jaar zwaar onder vuur te liggen toen ernstige onregelmatigheden aan het licht kwamen bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Bestuursvoorzitter Timo Huges moest hierdoor zelfs gedwongen vertrekken bij de spoorvervoerder.

De directie van de NS bestaat straks uit drie mensen. Naast Zijderveld zijn dat de nieuwe topman Roger van Boxtel en financieel directeur Engelhardt Robbe. De NS liet verder weten dat de nieuwe bestuurder een vast jaarsalaris krijgt en dat ze vrijwillig afziet van een bonus.