Unilever organiseert donderdag een conferentie voor leiders uit het Europese bedrijfsleven om de impact van depressie op de werkvloer te bespreken.

Volgens de producent van onder meer levensmiddelen is depressie de "grootste uitdaging voor de geestelijke gezondheid van de beroepsbevolking".

Uit een recent rapport van de London School of Economics and Political Science and King’s College London, dat Unilever aanhaalt, kost depressie in de Europese Unie ongeveer 100 miljard euro per jaar. Die kosten zijn vooral toe te schrijven aan ziekteverzuim en verlies van productiviteit.

Een op de tien werknemers heeft wel eens vrij genomen van het werk vanwege een depressie. Tegelijkertijd heeft een op de drie managers geen middelen om hiermee om te gaan.

Medewerkers van Unilever hebben inmiddels een cursus gevolgd gericht op hun lichamelijke, geestelijke en emotionele welzijn. "Gezondheid en weerbaarheid van medewerkers is essentieel voor ons zakelijk succes", aldus Jan Zijderveld, topman van Unilever Europa.

Ook minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher zal zijn opwachting maken tijdens de top, die plaatsvindt in Rotterdam. Naast Unilever schuiven vertegenwoordigers van onder meer Barclays, Royal Mail, BT en Deutsche Post DHL aan.