Tankopslag- en transportbedrijf Koole in de Rotterdamse haven wisselt van eigenaar. Het Zweedse investeringsfonds EQT verkoopt de onderneming aan een groep institutionele beleggers.

Hoeveel geld er precies met de deal gemoeid is en wie Koole precies kopen, is niet bekendgemaakt. EQT bracht donderdag alleen naar buiten dat er een principeakkoord is gesloten en dat de transactie nog moet worden goedgekeurd door de autoriteiten.

Persbureau Bloomberg meldde eerder op basis van bronnen dat het van oorsprong Zaanse familiebedrijf meer dan een miljard euro zou moeten opleveren. Verscheidene grote infrastructuur- en pensioenfondsen, onder meer het Canadese Ontario Teachers' Pension Plan, zouden interesse hebben getoond.

Koole kwam in 2011 in handen van EQT. Sindsdien is de totale opslagcapaciteit van het bedrijf verdrievoudigd tot ruim 2 miljoen kubieke meter. 85 procent daarvan staat in Rotterdam.

Het bedrijf heeft verder terminals in Amsterdam, Zaandam, Nijmegen, Groot-Brittannië en Polen. Ook bezit Koole vijftien schepen, voornamelijk voor de binnenvaart.