In 2015 komt het aantal faillissementen uit op 6.097, een daling van 20 procent ten opzichte van 2014. Volgend jaar daalt dat aantal verder naar 5.182.

Dat verwacht kredietverzekeraar Atradius. 

In het vorige kwartaal ging de kredietverzekeraar er nog vanuit dat de daling van het aantal faillissementen lager zou zijn. De verbeterde verwachting is het gevolg van een sterker dan verwachte stijging van investeringen en een een verwachte toename van de consumentenuitgaven in het komende jaar.

Faillissementen

Bron: Atradius© NU.nl/Jerry Vermanen

Het niveau van voor de crisis is, ondanks een daling vanaf 2013, nog niet bereikt. Ten opzichte van 2007 gaan er in 2015 nog altijd 34 procent en in 2016 14 procent meer bedrijven failliet, zo is de verwachting. 

"De situatie verbetert", stelt John Lorié van Atradius. Maar dat geldt niet voor alle sectoren. "Zo zorgt in de retail een structurele verandering in de manier waarop consumenten hun geld uitgeven ervoor dat lang niet alle bedrijven profiteren van het economische herstel", aldus Lorié.

Het aantal wanbetalingen van winkeliers in consumentenelektronica steeg in de afgelopen maanden met 40 procent, ten opzichte van de eerste acht maanden.

Het aantal faillissementen in Nederland blijft nog wel hoog in vergelijking met de buurlanden, meldt Atradius. Vandaar dat de procentuele daling ten opzichte van deze buurlanden en andere Europese landen wel weer heel hoog is. Alleen in Spanje daalt het aantal in 2015 ook met 20 procent. In 2016 is Nederland het land met de grootste daling. 

Griekenland heeft de twijfelachtige eer koploper te zijn. Daar verwacht Atradius in 2015 een stijging van 9 procent en een stijging van 6 procent in het komende jaar.