De uitgaven aan onderzoek in Europa blijven fors achter vergeleken met andere markten. Tussen 2007 en 2015 stegen de onderzoeksuitgaven jaarlijks met 2 procent tegen een groei van 60 procent in Azië.

Ook in de Verenigde staten namen de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling, zogeheten R&D-activiteiten, toe met maar liefst 40 procent. Dit schrijft adviesbureau PwC in een rapport.

Volgens PwC hevelen Amerikaanse en Europese bedrijven hun onderzoeksactiviteiten over naar landen als China en India. Geïmporteerde R&D-activiteiten namen met respectievelijk 79 procent en 116 procent toe.

Vooral China is populair. Bijna driekwart van de ondervraagde onderzoeksdirecteuren in het rapport stelt dat China vooral populair is omdat er veel groeimarkten in de buurt zijn. Ook is China aantrekkelijk doordat er veel productielocaties in de buurt zijn die ook goedkoop kunnen leveren.

Middenklasse

"Het is niet zo vreemd dat Azië het voortouw neemt als topbestemming voor R&D", zegt Arno Pouw, van PwC. "Westerse bedrijven richten zich op opkomende economieën om te kunnen groeien. De groeiende middenklasse vraagt van hen om dichter op hun markten en klanten te zitten."

In 2015 stegen de totale onderzoeksuitgaven van de top duizend ondernemingen met de grootste R&D-uitgaven met 5,1 procent naar 680 miljard dollar. Dit is de grootste toename in de afgelopen drie jaar.