Aan de lage melkprijs voor boeren komt langzaamaan weer een einde. De Rabobank stelt dat het dieptepunt inmiddels achter de rug is en de bank rekent op herstel volgend jaar.

Boeren ontvangen voor hun melk nu rond de 30 cent per kilo, legt Rabo-deskundige Martin Eising uit. Dat is 27 cent geweest. Er lijkt dus weer een stijgende lijn in te zitten. Vorig jaar kregen melkveehouders korte tijd nog een recordbedrag van meer dan 40 cent per kilo.

Dat de melkprijs zo schommelt, heeft ermee te maken dat Brussel begin dit jaar de melkquota heeft afgeschaft. Boeren gingen hierna meteen meer melk produceren. Ook kampte de sector met minder vraag uit Rusland en China.

Rabobank gaat er vanuit dat de Chinese markt weer gaat aantrekken. Verder profiteren onze boeren er volgens de bank van dat elders op de wereld door weersomstandigheden minder melk op de markt wordt gebracht.

De lage melkprijs in Europa en de rest van de wereld was voor boze boeren in onder meer Frankrijk deze zomer nog een van de aanleidingen om grootschalige protestacties te houden en wegen te blokkeren.

De consument merkte weinig van het sterk gedaalde prijsniveau, bleek eerder al. Gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lieten zien dat de prijzen in de winkel nauwelijks zakten. Dit komt doordat voedselproducenten en supermarkten over het algemeen vast zitten aan langlopende contracten.

Rabobank is naar eigen zeggen de grootste financierder van de Nederlandse melkveehouderij. In 2014 hadden lokale Rabobanken ruim 12 miljard euro aan financiering uitstaan in de sector, op een totaal van ruim 30 miljard euro in de hele landbouw- en voedingssector.