Jongvolwassenen van 18 tot 24 jaar gaan steeds vaker aan de slag als ondernemer.

Dit blijkt donderdag uit de Nederlandse rapportage van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM) die door onderzoeksbureau Panteia is gepubliceerd.

Het aantal jongvolwassenen dat actief betrokken is bij ondernemerschap is in 2014 gegroeid naar 13 procent. Een jaar eerder was dit nog 8 procent. Het percentage 18- tot 24-jarigen dat  plannen maakt om aan de slag te gaan als ondernemer is van 14 naar 24 procent gestegen. Ook hoogopgeleiden kiezen vaker voor ondernemerschap. 

Het aandeel van de Nederlandse beroepsbevolking als geheel dat actief betrokken is bij het starten van een onderneming of het voeren van een jong bedrijf, dat minder dan 3,5 jaar bestaat, is in 2014 licht gestegen van 9,3 naar 9,5 procent.

Noodzaak

Volgens Panteia beginnen mensen steeds vaker een eigen bedrijf uit noodzaak. Dit aandeel is in 2014 verdubbeld tot 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. Onder jongvolwassenen komt dit juist het minst vaak voor; zij kiezen vaak uit eigen beweging voor ondernemerschap.

Nederland staat in 2014 op de zesde plek op de ranglijst van EU-landen die laat zien hoe ondernemend de bevolking is. In 2013 was dit nog de achtste plek.

Nederlanders zien meer dan gemiddeld in de Europese Unie goede kansen om een eigen bedrijf te beginnen. Bovendien hebben zij relatief weinig angst om te falen.

De Global Entrepreneurship Monitor wordt jaarlijks in meerdere landen uitgevoerd. In Nederland is het onderzoek uitgevoerd onder 2.260 respondenten.