Het marktaandeel van Volkswagen in de autoverkopen in oktober is gestegen ten opzichte van een maand eerder.

Dit blijkt dinsdag uit cijfers van RAI Vereniging, Bovag en RDC.

In september had het merk een aandeel van 10,1 procent in het aantal nieuwe registraties. In oktober is dat gestegen naar 13,9 procent. Hiermee is Volkswagen nog steeds marktleider.

Een woordvoerder van de RAI Vereniging legt uit dat de cijfers betrekking hebben op auto’s die meer dan een maand geleden zijn verkocht.

Het schandaal rond Volkswagen kwam op 18 september aan het rollen na een rapport van de Amerikaanse milieudienst. Mogelijk dat een eventueel effect eerder terug te vinden is in de cijfers van november en december.

Autoverkopen

De autoverkopen in oktober stegen met 11 procent op jaarbasis naar 39.006 nieuwe personenauto’s. In dezelfde periode een jaar eerder werden 35.112 nieuwe personenauto’s geregistreerd.

In totaal zijn er dit jaar nu 340.057 nieuwe personenauto’s op naam gezet, 6,5 procent meer vergeleken met de eerste tien maanden van 2014.

Verwacht wordt dat er dit jaar in totaal 415.000 nieuwe personenauto’s worden verkocht. Voor volgend jaar verwachten ze een daling naar 400.000 nieuwe auto’s.

Peugeot 

Na Volkswagen staan Peugeot en Renault met een marktaandeel van respectievelijk 11,3 procent en 6,9 procent in de top drie bestverkochte merken in oktober. Volvo en Ford maken de top vijf compleet.

De bestverkochte modellen zijn de Peugeot 308 (marktaandeel van 6,8 procent), Volkswagen Golf en Golf Sportsvan (marktaandeel van 4,5 procent) en de Volkswagen Passat (marktaandeel van 3,4 procent).