Er zijn vorige maand minder bedrijven gestart, minder ondernemers gestopt en minder zaken failliet verklaard vergeleken met oktober vorig jaar. 

Er zit nog altijd groei in het totaal aantal bedrijven in Nederland, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).

Het aantal ingeschreven ondernemingen kwam vorige maand uit op een kleine 1,8 miljoen. Per saldo is dat 0,4 procent meer dan een jaar eerder.

Er kwamen 15.729 nieuwe zzp'ers, mkb'ers en andere ondernemers bij, terwijl 7.539 zich lieten uitschrijven uit het Handelsregister. Het blijkt dat de stoppers vooral zitten in sectoren waarin ook het meest gestart wordt, zoals de zakelijke dienstverlening en de detailhandel.

Het totaal aantal zzp'ers groeit met ongeveer 5 procent per jaar, terwijl er 0,3 procent mkb'ers bij komen. De meeste zzp'ers gaan van start in de zakelijke dienstverlening, de bouw en de gezondheidszorg. Het mkb kiest vooral voor de horeca, de zakelijke dienstverlening en de detailhandel.

Het aantal faillietverklaringen lag met 364 bedrijven 54 procent lager dan vorig jaar. Destijds ging het nog om 787 bedrijven. In oktober vorig jaar was sprake van een piek, aldus de KvK. Gemiddeld gingen er in 2014 per maand rond de vijfhonderd bedrijven over de kop. Dit jaar zijn dat er ongeveer honderd minder.