De curatoren van de in 2013 failliet verklaarde reisorganisatie Oad hebben een aantal vliegmaatschappijen gedagvaard vanwege de reservering van stoelen.

Dat blijkt uit het zesde faillissementsverslag dat onlangs is gepubliceerd. "Het is niet uitgesloten dat een of meer van de OAD-vennootschappen een vordering heeft of hebben op een of meer vliegmaatschappijen in verband met de reservering van stoelen", zo schrijven de curatoren.

Deze vordering zou betrekking hebben op zaken als een bonus of commissie die in vervoersovereenkomsten zijn afgesproken. 

Een van de curatoren laat in een toelichting aan NU.nl weten geen getallen te kunnen noemen, maar stelt wel dat er grote bedragen genoemd zijn door mensen uit de organisatie. "Oad haalde vaak een bepaald aantal stoelen. In dat licht moet worden uitgezocht of er aanspraak op een bonus is."

Er zijn een "stuk of vijf" maatschappijen uit binnen- en buitenland gedagvaard. De curator benadrukt dat het nog helemaal niet zeker is of er sprake is van vorderingen.

Rabobank

Woensdag 4 november wordt uitspraak gedaan in  een andere zaak die is aangespannen door de oud-eigenaren van Oad, tegen de Rabobank. De familie Ter Haar eist een schadevergoeding van 65 miljoen euro van Rabobank omdat ze van mening zijn dat de thuisbankier hun reisconcern twee jaar geleden opzettelijk failliet heeft laten gaan.

Het familiebedrijf ging in september 2013 kopje onder nadat Rabobank de kredietlijn van 20 miljoen euro had opgezegd. Het onderzoek naar de precieze oorzaken van het faillissement is nog in volle gang.

De curatoren verwachten dat de volledige afwikkeling van de OAD-faillissementen enkele jaren in beslag zal nemen. 

Verschillende onderdelen van het bedrijf hebben een doorstart gemaakt, waaronder het Oad Busbedrijf en de Globe Reisburo's.