De Nederlandse industrie heeft een goede maand oktober achter de rug, met een toename van de bedrijvigheid en de sterkste stijging van de werkgelegenheid sinds mei 2011. 

Dat maakt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag bekend.

De Nevi-index die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg van 53,0 in september tot 53,7 vorige maand. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

De stijging komt vooral voort uit een aanhoudende toename van de productie. Volgens Nevi ligt de productie al 2,5 jaar boven de grenswaarde van 50.

Een andere oorzaak van de stijging van de bedrijvigheidsindex is een oplopende werkgelegenheid. ''Deze indicator is nu al acht maanden positief en wijst op een relatief sterke toename van het aantal banen in de industrie''.

Bedrijven gaven wel aan zich ''enige zorgen'' te maken over macro-economische en politieke ontwikkelingen in Europa.

''Geplande investeringsprojecten worden op dit moment vertraagd of bijgesteld. Niettemin stevent de Nederlandse industrie af op een goed jaar.'' De effecten van het dalende groeitempo in China zijn volgens Nevi nog niet terug te zien in de orderboeken.

Ondanks de positieve cijfers, staken medewerkers uit de sector al weken voor een nieuwe cao, zegt CNV Vakmensen. "Het is treurig voor de 150.000 medewerkers in de Metalektro dat zij moeten staken voor een loopbaanbudget, zeggenschap over werktijden en een beetje meer loon, terwijl werkgevers recordwinsten noteren', zegt vicevoorzitter Piet Fortuin.

Eurolanden

De industriële activiteit in de eurolanden is in oktober wat sterker gegroeid dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe schatting, die onderzoeksbureau Markit maandag heeft gepubliceerd.

Vooral in Duitsland gingen de zaken beter dan gedacht. De graadmeter voor de groei in de industrie zakte daar wel licht, van 52,3 in september naar 52,1 deze maand. Die terugval was echter minder sterk dan eerder deze maand op basis van een eerste schatting werd gemeld. Een stand hoger dan 50 wijst op groei van de industrie, een lagere score duidt op krimp.

In de hele eurozone ging de graadmeter van 52 naar 52,3, waar eerder een stabilisering werd gemeld. Behalve door de meevaller in Duitsland, werd het gemiddelde ook opgekrikt door de sterke groei die werd gemeten in de Italiaanse industrie.

In Frankrijk was, zoals verwacht, sprake van een lichte groei. In Spanje zwakte de vooruitgang af tot het laagste peil in bijna twee jaar.

In Griekenland ging de industrie afgelopen maand verder achteruit, maar de verslechtering was aanzienlijk minder dramatisch dan in de voorgaande maanden. In juli werd in het Zuid-Europese land nog de sterkste krimp ooit gemeten. Sindsdien ging de industrie alleen maar verder achteruit, maar minder hard.

Buiten de eurozone liet de Britse industrie een sterke groei zien. De inkoopmanagersindex steeg daar in oktober van 51,8 naar 55,5. Daarmee werd het hoogste peil in zestien maanden bereikt.