Nieuwe driedaagse staking in de metaal

In de metaalsector wordt opnieuw drie werkdagen achter elkaar gestaakt. 

Circa zeshonderd stakers van verschillende bedrijven in de Alblasserwaard en de Drechtsteden hebben besloten hun donderdag gestarte 48-uursstaking te verlengen naar 72 uur. Dat betekent dat ze ook maandag niet aan het werk gaan.

Het is volgens vakbond FNV de tweede keer dit jaar dat er zolang aaneen wordt gestaakt in de metaal. De eerste keer ging het om een staking bij truckbouwer DAF uit Eindhoven. Nu betreft het medewerkers van onder meer de maritieme concerns Heerema en IHC en luchtvaartbedrijf Fokker.

De acties in de metaal zijn al maanden aan de gang. Volgens de bonden hebben tot nu toe al zo'n 25.000 mensen aan de stakingen meegedaan. Voor bedrijven in de zogeheten kleinmetaal is inmiddels wel overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. Maar in de grootmetaal ligt het overleg tussen werkgevers en vakbonden nog altijd stil.

Brug

''De werkgevers willen nog steeds niet over de brug komen'', zegt vakbondsbestuurder Peter de Jong van CNV. ''We willen resultaat zien: een nieuwe cao, geld voor scholing meer zeggenschap over roosters en werktijden en een goede loonsverhoging.''

Ook in november hebben FNV en CNV stakingen en acties in de metaal gepland. Maar de bonden willen die niet meer ver van te voren aankondigen. Zo willen ze voorkomen dat de werkgevers er bij het maken van de roosters al rekening mee kunnen houden.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie