Er wordt wereldwijd steeds meer geïnvesteerd in vastgoed. De beleggingsmarkt heeft het sterkste halfjaar sinds 2007 beleefd, zo blijkt uit een rapport van vastgoedadviesbureau CBRE.

In de eerste helft van 2015 is wereldwijd 407 miljard dollar (370 miljard euro) belegd in commercieel vastgoed. Op jaarbasis stijgt het beleggingsvolume volgens CBRE met 14 procent.

In de Verenigde Staten was de groei met 31 procent op jaarbasis het grootst. In Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) was de toename (gemeten in dollars) 5 procent.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland blijven volgens het rapport de grootste vastgoedbeleggingsmarkten. In de eerste helft van 2015 werd hier voor 301 miljard dollar (273 miljard euro) verhandeld, goed voor 74 procent  van de mondiale markt.

De grote wereldsteden zijn het meest in trek bij vastgoedbeleggers met Londen op nummer een, gevolgd door New York en Parijs.

Nederland

In Nederland bedroeg het beleggingsvolume in vastgoed 4,6 miljard dollar (4,18 miljard euro), een toename van 3,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De cijfers zijn goed voor een twaalfde plek op de wereldranglijst als het gaat om geïnvesteerd volume. Amsterdam is daarbij het populairst met een aandeel van 36 procent van het totale volume.

Het totale vastgoedbeleggingsvolume in Amsterdam bedraagt in de eerste zes maanden van dit jaar zo’n 1,5 miljard euro tegenover 1,3 miljard euro in het eerste halfjaar van 2014, zo bleek uit eerdere cijfers van de organisatie.

De hoofdstad is een van de vijftien populairste plaatsen ter wereld voor vastgoedinvesteerders uit het Midden-Oosten, maar valt volgens de onderzoekers wereldwijd buiten de top 20.

Hema

Recente voorbeelden van aankopen in Amsterdam door buitenlandse beleggers zijn het Crowne Plaza Hotel en het hoofdkantoor van Hema aan de Amsterdamse IJ-oevers.

Eerder dit jaar meldde CBRE dat ook Aziatische investeerders steeds meer interesse hebben voor Nederlands vastgoed. In juni kocht de Singaporese investeerder First Sponsor Limited twee Holiday Inn-hotels in Amsterdam Zuid-Oost voor zo’n 55 miljoen euro.