Nederlandse bedrijven betalen rekeningen opnieuw sneller, maar de overheid laat juist steeds slechter betaalgedrag zien. 

Dit meldt kredietbeoordelaar Graydon vrijdag. 

In het derde kwartaal van dit jaar betaalden ondernemingen hun rekeningen gemiddeld na 42,3 dagen. Volgens Graydon is dit een record sinds het bedrijf vanaf 2002 het betaalgedrag is gaan bijhouden. In alle branches wordt sneller betaald. 

Bij de (semi)overheid is juist een tegenovergestelde trend zichtbaar. Gemiddeld duurde het 48,5 dagen voordat een factuur werd betaald. Dat is een dag langer dan een jaar geleden.  

Goede afspraken   

"De overheid stond al niet bekend als een snelle betaler en in plaats van een verbetering blijkt uit onze nieuwe studie dat de overheid, in vergelijking met vorig jaar, nog een dag langer is gaan doen over het voldoen van haar rekeningen", aldus Frans van den Heuvel van Graydon.

Van den Heuvel adviseert bedrijven om vanaf het begin goede afspraken te maken over het hanteren van de betaaltermijn. "De kans dat je factuur daadwerkelijk betaald wordt is bij de overheid misschien wel groter, maar de zekerheid dat dit veel te laat gebeurt inmiddels ook."

Binnen de zakelijke dienstverlening wordt een factuur het snelst betaald, namelijk binnen 38,5 dagen. De landbouw volgt met 38,6 dagen op de voet. Naast de overheid als negatieve uitschieter, blijven ook de transportsector en de chemiebranche met ruim 44 dagen achter met het betaalgedrag.

Betaalgedrag facturen