Afzetprijzen industrie dalen verder

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september 9,1 procent lager dan in september 2014. 

Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In augustus 2015 waren de prijzen 8,1 procent lager dan een jaar eerder.

Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, merkt het statistiekbureau op. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 4,2 procent.

Producten van de aardolie-industrie waren in september 35,4 procent goedkoper dan in september vorig jaar. Een maand eerder was de prijsdaling 33 procent. De prijzen van de producten van de chemische industrie waren 13,6 procent lager dan een jaar eerder. Ook in deze bedrijfstak leidt een lagere olieprijs tot lagere afzetprijzen.

Zuivel 

Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren 4 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsdaling van zuivel door het afschaffen van de melkquota per 1 april, aldus het CBS. Ook de prijzen van graan, rijst en andere agrarische grondstoffen dalen.

Verder waren de prijzen van basismetaalproducten lager. Dit gaat samen met de dalende prijzen van staal. Producten van de machine-, de auto-, de kunststof- en rubberindustrie en metaalproducten waren iets duurder.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie