Consumenten hebben dit jaar tot nu toe 4 miljoen euro ingelegd voor de realisatie van 51 zonneparken. Daarmee is het crowdfundingbedrag met 250 procent gestegen ten opzichte van het bedrag over heel 2014.

Dat stelt crowdfundingplatform Zonnepanelendelen woensdag. Het platform heeft de gegevens hiervoor verzameld in een open source-document.

In totaal zijn er in Nederland in de afgelopen jaren 83 zonneparken gerealiseerd met de inleg van consumenten. Deze parken hebben samen 6,5 miljoen euro aan investeringen van particulieren ontvangen. Gemiddeld genomen wordt er 80.000 euro opgehaald voor een zonne-energieproject.

Het gaat dan om zonnedaken bij onder meer boerderijen, scholen, mkb-bedrijven, zorghuizen en zonneweides van lokale energiecoöperaties.

In de gegevens zijn projecten opgenomen die via Zonnepanelendelen, Solar Green Point, Greencrowd, Duurzaaminvesteren, Zon op Nederland en eigen websites van initiatiefnemers aan de man zijn gebracht. Het gaat om investeringen tot 20 oktober 2015.