Zalm heeft geen moment getwijfeld aan steun Dijsselbloem

ABN Amro-topman Gerrit Zalm heeft niet getwijfeld aan de steun van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem toen de beursgang van de bank in maart uitgesteld werd. 

Dat zegt Zalm dinsdag in een toelichting op de aangekondigde beursgang van de staatsbank.

In maart dit jaar werd de verkoop van ABN Amro nog uitgesteld vanwege de onrust rond de salarisverhogingen voor de top van de bank.

De voorgenomen loonsverhoging zorgde voor woedende reacties vanuit de Tweede Kamer. Dijsselbloem noemde de opslag een verkeerd signaal. Later die maand maakten zes leden van de raad van bestuur van de bank bekend afstand te doen van hun omstreden salarisverhoging.

Interesse

De bank en de Nederlandse staat willen de beursgang in het vierde kwartaal van dit jaar plaats laten vinden. De topman heeft daarbij het vertrouwen dat beleggers geïnteresseerd zijn in de bank. Dat de bank sterk op de Nederlandse markt is georiënteerd, ziet hij als een pluspunt.

"We hebben een sterke positie in Nederland in alle segmenten. Zo'n 80 procent van de inkomsten is afhankelijk van de Nederlandse economie. In de jaren 2012 en 2013 was dat niet prettig, maar dat is nu juist een voordeel", aldus Zalm.

Hij noemt de Nederlandse economie daarbij "fundamenteel erg sterk". "We hebben ons goed gewapend tegen de vergrijzing, er is hervormd op de arbeidsmarkt, de huizenmarkt en de gezondheidszorg. Voor de komende jaren hebben wij de verwachting dat de Nederlandse economie harder groeit dan het gemiddelde van de eurozone."

Over de ambities zei Zalm "vooral organische groei" na te streven. "Mogelijkheden tot acquisities zullen zich beperken tot schone dingen die snel bijdragen aan de winstgevendheid van de bank."

Risico

Wietze Reehoorn, vicevoorzitter van de raad van bestuur en verantwoordelijk voor risicomanagement, stelt dat de bank lessen heeft geleerd van de financiële crisis die in 2008 losbarstte.

Zo liep de strategie van banken niet in lijn met het genomen risico, werden risico's onderschat, werd het liquiditeitsrisico niet gezien, en was het onduidelijk wie binnen banken verantwoordelijkheid droeg voor risicomanagement.

Die lessen hebben ABN Amro ertoe bewogen het gematigde risicoprofiel een van de kernpilaren van de strategie van de bank te maken. Dit gematigde profiel wil Zalm waarborgen door naar eigen zeggen nog heel lang aan te blijven.

Maar ook bij een andere samenstelling van de raad van bestuur kan dit, zegt Zalm. "Je moet bij benoemingen opletten dat je geen avonturiers benoemt. Ze moeten deze koers onderschrijven."

Zalm wil dan ook benadrukken dat dit beleid overeind blijft als de bank beursgenoteerd is. "We houden hieraan vast. Als we doen wat we beloofd hebben, lopen beleggers niet weg."

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie