Jeugdlonen afgeschaft in nieuwe cao Bijenkorf

In de nieuwe cao van warenhuisketen De Bijenkorf zijn de jeugdlonen afgeschaft. Daar staat tegenover dat de zondagstoeslag verlaagd wordt.

Vakbonden FNV en CNV maken maandag bekend een principeakkoord te hebben bereikt met het bedrijf. 

"Jongeren worden hier straks niet meer afgescheept met het jeugdloon. Het is duidelijk dat het sentiment over jeugdloon ten goede is gekanteld: een 18-jarige die hetzelfde werk doet als een 23-jarige is een volwaardige werknemer en heeft dus recht op hetzelfde loon", zegt bestuurder FNV Handel Niels Suijker.

Verder wordt er bij de Bijenkorf een persoonlijk werknemersbudget geïntroduceerd en krijgen medewerkers meer zeggenschap over hun arbeidstijden en roosters. De toeslag voor het werken op zondag wordt verlaagd naar 50 procent, maar werken op zondag kan niet verplicht worden gesteld. 

Werknemers krijgen er volgend jaar 2,25 procent loon bij en in 2017 nog eens 0,75 procent in aanvulling op een variabel deel. De cao geldt voor ongeveer 2.800 werknemers. Een op de tien medewerkers van de keten is jonger dan 23 jaar.  

Co-creatie

De nieuwe cao van de Bijenkorf is tot stand gekomen in een zogenoemd co-creatie traject, een nieuwe werkwijze waarbij volgens CNV alle medewerkers zijn betrokken.

Volgens CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer zorgt deze methode voor een breder draagvlak en worden er sneller oplossingen gevonden. "We zijn niet direct gaan onderhandelen en in de loopgraven gaan zitten. We hebben eerst met alle partijen en betrokkenen ideeën uitgewisseld", aldus Den Heijer. 

Campagne

Werknemersorganisatie FNV lanceerde in maart van dit jaar een campagne om het minimumjeugdloon te verhogen. Ook CNV Jongeren vindt dat het minimumjeugdloon moet worden afgeschaft.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een verhoging van het minimumjeugdloon. Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde eerder deze maand echter voor een "verstorende werking" op de arbeidsmarkt, als het minimumloon voor jongeren tot 23 jaar "substantieel" verhoogd wordt.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie